66 miljoner i statligt investeringsstöd

EHB:s svanenmärkta nyproduktion i nya området Älvdansen omfattar 163 bostäder. Ett av projektets övergripande mål har sedan start i september 2017 varit att bygga med statligt investeringsstöd samt att erhålla bidragets extra stöd för energieffektivisering.

Länsstyrelsen har nu meddelat att EHB:s projekt beviljas stöd med totalt 66,3 miljoner kronor. Kostnaden för projektet före investeringsstödet uppskattas till cirka 305 miljoner kronor.
  Alvdansen_spadtag

 

Lägre energianvändning belönades med höjt stödbelopp

Grundkravet för att kunna söka stödet ska energianvändningen vara högst 88 procent av Boverkets byggregler. För att erhålla bidragets extra stöd ställs särskilt villkor på ännu lägre energianvändning, motsvarande högst 56 procent av Boverkets byggregler vilket projektet i Älvdansen är utformat för att klara. Detta resulterade i att projektet belönades med en höjning av stödbeloppet med 75 procent vilket motsvarar 28,4 miljoner kronor av det totala stödbeloppet.

- Lösningen som bidrar mest till att fastigheten kommer få så låg energiförbrukning är solcellerna som installeras på taket. Elen som de producerar kommer användas till fastighetsel, energiåtervinning samt produktion av varmvatten och värme via värmepumpar, säger Johan Jansson, Fastighetsutvecklingschef hos Enköpings Hyresbostäder.

Minskad hyra

Stödet kommer sänka hyrorna för lägenheterna i fastigheten på Älvdansen med ca 1000 kronor i månaden beroende på storlek. Hyran bestäms efter sedvanlig förhandling med Hyresgästföreningen.

- Det beviljade investeringsstödet innebär en väsentlig skillnad i månadshyra för våra blivande hyresgäster. Det känns fantastiskt roligt att vi nu uppnått målet med projektet att kunna komma ner i hyresnivå och samtidigt bygga miljösmarta lägenheter, säger Carina Weir, VD Enköpings Hyresbostäder.

Läs pressmeddelandet (pdf-fil öppnas)