Odlingstips

Odling på balkong med flerfamiljshus i bakgrunden

En balkong eller uteplats med biologisk mångfald: alla bidrag hjälper till!

Naturen är som mest balanserad när det finns så många olika sorters växter, djur och organismer i världen som möjligt. Då kan naturen växa och frodas som bäst. Och du kan också bidra, alla bidrag hjälper till!

Även på en begränsad yta, som en balkong eller en uteplats, finns det mycket som du kan göra för att underlätta för pollinatörerna. De vanligaste pollinatörerna i Sverige är insekterna bin, humlor, fjärilar, blomflugor och skalbaggar.

På samma gång får du själv det mysigare och kan även passa på att odla ingredienser till din matlagning!

Vi hoppas att du här får inspiration och kanske hittar några nya tips till att starta och lyckas med din odling!

Ett rikare Sverige

Samarbetsorganisationen Rikare trädgård har tillsammans med Naturhistoriska riksmuseet startat kampanjen "Ett rikare Sverige" för att inspirera och uppmuntra fler att omvandla en del av sin trädgård, balkong eller kolonilott till en rikare livsmiljö för djur och växter.

På webbplatsen rikaretradgard.se kan du rapportera in dina insatser under året!


Kom igång med din odling!

Det första du bör göra innan du drar igång ett odlingsprojekt är att fundera över dina förutsättningar. Blåser det mycket på platsen? Då gäller det att stötta upp växter, kanske bygga en spaljé och tänka på att jorden torkas ut lättare. Insekter brukar dessutom uppskatta platser i lä.

Är det sol hela dagen i söderläge eller är det mörkt och skuggigt? Om solen sällan når växterna så kan du inte förvänta dig att solkrävande plantor ska trivas. Odla då hellre arter som klarar skugga.

Har du väldigt lite plats? Fundera då på lösningar som till exempel att odla på höjden eller använd växter som kan hängas i taket. Det finns hänganordningar eller hyllor att köpa i butiker, men det går naturligtvis också att bygga dem själv. Tänk bara på att det måste vara tillräckligt stabilt om du har en blåsig plats.

  • Tänk i höjdled så att du får ut så mycket som möjligt av den begränsade ytan. Bönor och ärtor ger en frodig, snygg gardin som ger lä och insynsskydd samtidigt som det blir lätt att skörda. De behöver något att klättra på och det räcker oftast med några uppspända trådar.
  • Ju större planteringskärl du kan ha, desto bättre!
  • I krukor torkar jorden ut snabbare än i ett trädgårdsland, så var noga med vattningen.
  • Välj krukor med dräneringshål, eller borra de själv, så att överflödigt vatten kan rinna bort, annars kan växten drunkna. Glöm inte att ställa ett fat under krukorna, så vattnet inte riskerar att göra fula fläckar eller rinna ner till grannarna.
  • Välj frosttåliga, rejält stora krukor med dräneringshål om du vill plantera växter som du ska övervintra.
  • Tänk på att växter med stort rotsystem, som tomat och potatis kräver mycket jord och stora krukor, gärna cirka 30–40 centimeter djupa, medan till exempel örter, jordgubbar och rädisor klarar sig med krukor med 10–15 centimeters djup.
  • Efter 3–4 veckor har näringen i jorden tagit slut. Gödselvattna då en gång i veckan. Vanlig krukväxtnäring går bra.
  • Odlar du vid en hårt trafikerad gata är det bra att skölja av bladen om de blir smutsiga, då mår plantan bättre och blir godare!
  • Kom ihåg att du endast får hänga upp balkonglådor på insidan av balkongen.

Odlingskalender

Få stöd i när det är dags att så och plantera ut dina egna grönsaker och blommor med vår odlingskalender! Ladda hem odlingskalendern i pdf-format.

Odlingskalender med illustrationer av växter och trädgårdsverktyg


Det här kan du odla i blomlåda och urna

I blomlåda och urna är det roligt att odla snabbodlade grönsaker, kryddor och växter! Enklast är kanske att odla kryddväxter, så som isop, kungsmynta (oregano), lavendel, gräslök, myntor, stenkyndel och timjan. De blommar under sommaren och tidig höst.

Komplettera gärna med några tidiga lökar som krokus, vårlök och pärlhyacint så har bin, blomflugor och fjärilar konstant mat från vår till tidig höst.

Extra föda för insekterna under hösten kan växter som kärleksört, röllika, ljung och solrosor ge. Solrosor bli också fina fågelmatningar när de blommat färdigt och solrosfröna bildats.

  • Potatis är roligt och tacksamt att odla. Fyll en större kruka eller hink med 20 cm jord och placera potatisen i mitten. Fyll på med 10 cm jord till. När potatisblasten sticker upp en bit, fyller du på med 10 cm jord till, upprepa detta ett par gånger till. När potatisens stam täcks med jord får potatisplantan bättre rotsystem och därmed fler potatisknölar. Vattna rikligt och regelbundet. Potatis funkar utmärkt att odla i skuggiga lägen.
  • Druvgurkor är små gurkor med lång skördetid. Bör bindas upp. Har du en inglasad balkong kan du odla en mer värmekrävande växthusgurka.
  • Mangold fyller du lätt upp en kruka med ett par, tre plantor och kan skörda länge.
  • Plocksallat finns i massor av sorter. Så tätt och skörda späda blad efterhand.
  • Rädisa är snabbväxande. Så glest, skörda, och så på nytt.
  • Sockerärtor finns som både klättrande och låga sorter.
  • Squash växer snabbt och ger stor skörd från endast en planta i en stor kruka. Välj gärna en sort med små frukter, eller en med buskigt växtsätt. Går att så i juni (sätt två frön mitt i krukan och ta bort det ena skottet om båda gror) eller köp en färdig planta.
  • Tomater är både roligt och gott och det finns massor av olika tomatsorter att välja mellan! Vill du så egna tomatplantor bör du göra det cirka 6-8 veckor innan utplantering. Har du en liten balkong ska du välja busktomater, de tar inte så stor plats. Dessa har, som namnet antyder, ett lägre buskigt växtsätt och de behöver inte tjuvas. Det vill säga, du behöver inte ta bort de skott som växer fram mellan stjälk och blad, något du måste göra kontinuerligt med vanliga tomater, annars blir plantan till slut för yvig. Dessutom tar tjuvarna energi som plantan annars skulle ägna åt sin blomning. Tomatblommorna gillas av pollinatörerna, men är du på en balkong högt upp, som pollinatörerna kanske har svårt att hitta till, och vill vara säker på en stor skörd kan du handpollinera dina tomatblommor genom att pensla med en liten pensel från blomma till blomma.
  • Alunrot, Heuchera - Vackra blad i flera läckra färger. Trivs i alla lägen.
  • Bergenia, Bergenia - Vintergröna blad och söta lilarosa blommor. Trivs i alla lägen.
  • Westerlunds blomma, Pelargonium 'Graveolens' – en Enköpingsklassiker! Enligt Enköpingsdoktorn Doktor Westerlund kunde blomman rena inomhusluften från ohälsosamma partiklar och därmed befrämja god hälsa och motverka sjukdomar. Han ansåg att den borde finnas i varje hem. Pelargon som doftar citron när bladen vidrörs, enkel att ta sticklingar från. Kräver mycket ljus och tål att ställas utomhus under sommaren.
  • Röd solhatt, Echinacea purpurea – en av klassikerna i Enköpings parker! Trivs på en ljus plats.
  • Kärleksört, Hylotelephium telephium - Torktålig och snygg från juli och långt in på hösten. Finns i många olika storlekar och färger. Torktålig och trivs på en ljus plats.
  • Bergeternell, Helichrysum thianshanicum - Snygga, grå blad som står fina hela hösten. Trivs i väldränerad jord på en ljus plats. Skyddas mot stark kyla.
  • Salvia, Salvia - Kryddväxt med grå eller gulgröna vackra blad. Trivs på en ljus plats.
  • Lavendel, Lavandula - Hela växten doftar och det grå bladverket är snyggt hela vintern. Finns många sorter och färger. Trivs på en ljus plats.
  • Taklök, Sempervivum tectorum - Vintergrön, låg och torktålig med grunt rotsystem. Passar därför särskilt bra i låga krukor. Trivs i sol till halvskugga.
  • Aster, Aster - Blommar hela sensommaren långt in på hösten i olika färger i främst rosa, lila och blått. Trivs i sol till halvskugga.
  • Lampborstgräs, Pennisetum alopecuroides - Halvhöga prydnadsgräs med vackra vippor. Trivs i ljust till halvskuggigt läge.
  • Lammöra, Stachys byzantina - Gråludna blad. Tål torka och trivs i ljust till halvskuggigt läge.
  • Nävor, Geranium - Tåliga och trivs i ljust till halvskuggigt läge. Det finns massor av sorter, välj gärna dem med vackra blad som är fina även när blomningen är över.
  • Glansmiskantus, Miscanthus sinensis - Tåligt, vackert gräs som står fint hela vintern. Trivs i sol till halvskugga.
  • Hakonegräs, Hakonechloa macra - Vackert, frodigt prydnadsgräs med hängande växtsätt. Finns i flera färger. Trivs i halvskugga.
  • Astilbe, Astilbe - Blommar hela sommaren, in i september. Välj bland flera sorter och storlekar. Tycker inte om att torka ut. Trivs i halvskugga.
  • Vintergröna, Vinca minor - Sirliga, hängande, vintergröna blad med blå eller vita vårblommor. Trivs på en halvskuggig till skuggig plats.
  • Sockblomma, Epimedium × rubrum - en av klassikerna i Enköpings parker! Heltäckande växtsätt med vackra blad som får fina höstfärger. Tålig, trivs i halvskugga till skugga.
  • Träjon, Dryopteris filix-mas – Ormbunksväxt. Tål torka och trivs i halvskugga till skugga.
  • Funkia, Hosta - Är snygg från tidiga sommaren till senhösten. Finns i flera nyanser av grönt, vitt och grått och i olika storlekar. Trivs i skuggigt till halvskuggigt läge.

Skydda dina växter på vintern

En större kruka med mycket jord ger ett bättre skydd mot kylan. Ett lager lecakulor i botten av din kruka ger inte bara bra dränering men också ett bättre skydd mot kyla under vinterförvaringen.

Vattna ordentligt innan du påbörjar övervintringen. Förhoppningsvis räcker det så, men har du långa perioder av plusgrader under vintern kan du behöva kolla till jorden hos din perenn och känna så att den inte är helt torr. Rötterna bör inte stå blött men ska heller inte torka ut helt och hållet.

När dina perenner ska stå kvar utomhus över vintern behöver du ge dem lite extra isolering för att undvika att rötterna fryser. Ställ gärna krukan på en frigolitskiva. Svep in krukan med ett isolerande material. Det kan vara bubbelplast, juteväv, frigolit eller kokosväv. Fyll gärna ut med flera lager. Du kan med fördel också fylla på med gamla torra löv, tidningspapper eller annat du har hemma. Du kan också ställa krukan i en kartong eller större kruka som du sedan fyller med isolerande material.

I vissa fall behöver du skydda även själva växten med isolerande material – du kan i så fall linda in den med en filt, fiberväv, tidningar eller liknande. Undvik att täcka växten med plast då det kan bli för tätt.

Väck dina växter på våren

Var inte allt för stressad med att väcka dina växter till liv – vänta hellre lite för länge då det ofta kommer en kall frostnatt. När det är dags ska du tillföra ny jord och näring. Passa gärna på att putsa och dela på stora plantor.