Framgångsrik satsning med trivselvärdar

5 medarbetare på innergården till Sadelmakargatan 4-28

Under 2021 och 2022 har Enköpings Hyresbostäder haft ett samarbete med Arbetsförmedlingen kring nystartsjobb och anställt två trivselvärdar. Samarbetet är en del av EHB:s arbete med social hållbarhet och målgruppen är utlandsfödda kvinnor som har varit långtidsarbetslösa, som har svårast att komma in på arbetsmarknaden i Sverige. Vi tycker att samarbetet har fungerat mycket bra och kommer förlänga samarbetet under 2023.

Trivselvärdarna har arbetat för att skapa trygghet och trivsel. De har framförallt fokuserat på rondering i fastigheter och utemiljöer. En stor del av deras arbete har också inneburit att prata med våra hyresgäster om vilka regler som finns kopplat till sortering och hantering av avfall.

- Inledningsvis har trivselvärdarna genomgått en introduktion om allmännyttan, EHB:s organisation, regler och ansvar mellan fastighetsägare och hyresgäster, miljö och avfallssortering och att arbeta med beteendeförändring.

Trivselvärdarna har gjort stor skillnad i de områden som de arbetat i och har fått många positiva kommentarer från hyresgästerna! berättar EHB:s Områdesutvecklare Emelie som är en av dem som har möjliggjort samarbetet.

Foto på EHB:s områdesutvecklare Emelie

EHB:s Områdesutvecklare Emelie.

Så här upplever trivselvärdarna tiden hos EHB

Vid årsskiftet lämnade första trivselvärden oss på EHB med vad vi tror goda förutsättningar till att få ett arbete i en liknande verksamhet. Inför det har vi har pratat med trivselvärdarna och ställt några frågor om hur de har upplevt deras tid hos EHB och hur de ser på framtiden.

Hur har tiden på EHB varit?

- Jättebra, vi har fått lära oss mycket! Hur ett bostadsbolag jobbar, olika yrken och om miljö och avfall. Vi trivs bra med både arbetsuppgifter och kollegor. I början var det svårare att prata med hyresgästerna. Men efter ett tag när vi kände oss säkrare på vilka regler som gäller och att vi lärde känna varandra gick det bättre. Det har blivit lugnare i området och det är fler som känner till regler och hur man ska visa respekt för sina grannar. Även om vi fortfarande behöver påminna några stycken. Vi har också blivit bättre på svenska, berättar Habon och Nisrin.

Skulle ni rekommendera någon annan att arbeta som trivselvärd hos EHB?

- Ja!

Skiljer sig det att jobba i Sverige och andra länder?

- Svårt att säga, jag har jobbat med olika saker i mitt hemland och i Sverige, svarar Nisrin. Jag jobbade bland annat med barn på förskola och jag märker att jag har nytta av det här.

- Jag har inte jobbat tidigare, jag hjälpte till i familjen och tog hand om äldre, svarar Habon.

Hur ser ni på framtiden?

Foto på EHB:s trivselvärd Habon

EHB:s trivselvärd Habon svarar:

- Det känns tråkigt att sluta på EHB och jag kommer sakna kollegor. Vi kan hålla kontakten i alla fall. Jag hoppas att jag kan få ett jobb. Jag kommer att söka olika arbeten, jag gillar att arbeta. Jag kan tänka mig att jobba med flera olika saker, exempelvis lager, hemtjänst och lokalvårdare i Enköping. Jag har varit på en intervju och hoppas att jag får det jobbet!

Habon avslutade sin anställning hos oss i december 2022. Har ni ett jobb som ni tror skulle passa för henne är ni välkomna att höra av er till vår områdesutvecklare Emelie för att få kontaktuppgifter!

Foto på EHB:s trivselvärd Nisrin

EHB:s trivselvärd Nisrin svarar:

- Jag kommer sakna Habon eftersom jag fortsätter att jobba som trivselvärd under 2023. Men jag har redan börjat tänka på vad jag skulle vilja söka för jobb i framtiden. Det är kul att jobba utomhus och jag skulle vilja fortsätta jobba utomhus, kanske lära mig att köra maskiner. Jag kan tänka mig att jobba inom förskolan igen också då jag verkligen trivdes med det. Kanske starta en egen butik eller restaurang.

Jobba hos oss

Det här innebär det att jobba hos oss!


Det här är nystartsjobb

På Arbetsförmedlingens webbplats finns mer information om nystartsjobb.