Trygghetsboende i Hummelsta

Fasad till tvåvåningshus

Svinnegarnsvägen 2 i Hummelsta gör vi ombyggnationer för att skapa 29 trygghetsbostäder. Det kommer finnas bostäder i olika storlekar:

  • 1 rum och kök - 2 bostäder
  • 2 rum och kök - 25 bostäder
  • 3 rum och kök - 2 bostäder

En del av bostäderna kommer ha en egen balkong eller uteplats och det kommer även finnas en stor, gemensam uteplats på innergården. Byggnaderna har flera våningar med hiss.

Tidpunkt för förmedling och inflytt är i dagsläget inte planerat. För närvarande nyttjas fastigheten för flyktingmottagande och kommer fortsätta göra det så länge behovet finns.

Fasad till trevåningshus med entré i en sidobyggnad

Trygghetsboendet utvecklas i samverkan 

Vad skulle du uppskatta att ett trygghetsboende kan erbjuda? Vill du kunna uträtta ärenden eller ta en tur med trygghetsboendets elbil eller elcykel, odla i pallkrage, spela spel och sitta i mysiga soffgrupper och umgås med grannar och bekanta? Kunna bjuda in till exempelvis knytkalas, musik-, dans- eller vinprovningsträffar i en samlingslokal? Eller kanske prova att laga något nytt spännande recept tillsammans i ett gemensamt kök eller ha avslappnade, spontana grillkvällar på innergårdens uteplats? Eller något helt annat?

EHB bjöd in till dialogmöte den 4:e oktober 2022 för de som är intresserade av att flytta till ett trygghetsboende för att fånga in behov, önskemål och spännande idéer! Dessa samtal kommer sedan ligga som grund till utformandet av gemensamhetsytor, aktiviteter och tjänster som trygghetsboendet kommer erbjuda. 

Fasad till trevåningshus med balkonger och spiraltrappor

Boendeformer

Det finns en mängd olika boendeformer och här nedan redogörs definitioner för några av de olika formerna.

Trygghetsboende

Med trygghetsboende menas bostäder som riktar sig till personer som har fyllt 65 år och bostäderna förmedlas via vanliga bostadskön. I ett trygghetsboende finns det gemensamma utrymmen för samvaro för att främja gemenskap och trygghet samt personal som är tillgänglig vissa tider eller att de boende har tillgång till gemensamma tjänster.

Trygghetsboendet erbjuder inte några egna omvårdnadstjänster, men det utesluter inte möjligheten för att hyresgäster har sådana tjänster via kommunen eller andra företag.

Under år 2023 kommer EHB ha trygghetsbostäder i sitt bestånd. Alla EHB:s lediga bostäder publiceras på vår webbplats och förmedlas via Uppsala Bostadsförmedlings kö.

Seniorboende

För att kunna teckna hyreskontrakt för EHB:s seniorbostäder måste du fyllt 55 eller 65 år. EHB:s seniorbostäder inkluderar inte några omvårdnadstjänster, men det utesluter inte möjligheten för att hyresgäster har sådana tjänster via kommunen eller andra företag.

EHB:s har seniorbostäder i centrum, Romberga, på Sankt Ilian och Korsängen. Alla EHB:s lediga bostäder publiceras på vår webbplats och förmedlas via Uppsala Bostadsförmedlings kö.

Omvårdnadsboende

EHB har inga egna omvårdnadsboenden i sitt bestånd och förmedlar inga sådana bostäder.

EHB har fastigheter som delvis hyrs ut till Enköpings kommun i vilka kommunen driver omvårdnadsboendena Björkbacken på Kraftgatan och Stadsgården på Östra Ringgatan.

Mer information om omvårdnadsboenden som drivs av Enköpings kommun hittar du på kommunens webbplats.